ВФЕУ
Тел.: (0432) 53-62-59, 067-36-99-838

Вінницький фінансово-економічний університет

Meню

Запрошення до студії Радіо Місто над Бугом 101,8 FM

   18.06.2021 | vebmaster

Дякуюємо за запрошення Наталії Тодоровькій до студії Радіо Місто над Бугом 101,8 FM https://mistonadbugom.com.ua/. Розглядали дуже актуальне питання фінансової грамотності

336-18_12-36-03.jpg (178.2 Kb)
18_12-36-03.jpg (208.6 Kb)

Чому важливо бути фінансово грамотною людиною?
Фінансова грамотність дуже допомагає в досягненні особистих цілей, забезпечує почуття стабільності, та й просто допомагає побудувати той міцний фундамент, на якому можна планувати подальше життя.
Фінансово обізнані громадяни ухвалюють відповідальні фінансові рішення і почуваються захищеними, адже піклуються про особистий фінансовий добробут і фінансову незалежність на кожному етапі життя, завчасно формують фінансову подушку безпеки на випадок криз та форс-мажорних ситуацій.
Фінансова грамотність – це багаж знань і навичок, які формують правильне ставлення до особистих грошей і дозволяють людині приймати вигідні для себе рішення. Поняття застосовується як по відношенню до окремого громадянина, так і для оцінки рівня розвитку суспільства.

Що включає фінансова грамотність?

Якщо ви прагнете досягти успіху, вам варто витратити трохи часу, щоб отримати потрібні економічні знання та почати застосовувати їх на практиці. Щоб успішно займатися бізнесом та управляти власними фінансами, людині достатньо добре розбиратися у таких економічних поняттях:
• Гроші, капітал, фінанси, їх особливості та основні принципи використання
• Види банківських продуктів, їх юридичні аспекти
• Основи податкового законодавства
• Способи накопичення капіталу та інвестування
• Фінансова безпека, страхування

Яке значення фінансової грамотності?
Від фінансової грамотності населення залежить не тільки добробут домогосподарств, але й економічний успіх країни. Та в першу чергу фінансова грамотність потрібна кожній людині, щоб ефективно користуватися грошима й швидко досягати нових рівнів матеріального добробуту та у вирішенні таких задач, як планування сімейного бюджету, грамотне управління власними ресурсами, створення джерел пасивного доходу, управління витратами, розумне користування банківськими послугами, забезпечення майбутнього для дітей та достойної пенсії.
Фінансова грамотність допомагає приймати розумні рішення, уникати прикрих помилок та багатіти.

Де шукати необхідні знання?

Найпростіший спосіб поступово розібратися з тонкощами фінансової грамотності – періодично читати статті та книги відомих фінансистів. Однак для поглибленого вивчення фінансових питань запрошуємо на навчання до Вінницького фінансово-економічного університету та до Економіко-правового фахового коледжу на спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування».
Для здобувачів вищої освіти нашого університету та коледжу, які навчаються на різних спеціальностях, зокрема: Фінанси, банківська справа та страхування, Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, Менеджмент, Облік і оподаткування, Право проводиться двічі на місяць факультатив з Фінансової грамотності, де проводяться ігри, квести та використовуються сучасні методи навчання здобувачів освіти.
Засвоїти основні поняття та зрозуміти принципи управління фінансами зовсім не складно, наші викладачі кафедри фінансів допоможуть вам швидко зорієнтуватися у складному світі фінансів.

Які основні поради щодо фінансової грамотності?
Поради, які, напевно, ніколи не втратять актуальності.
1. Витрачайте менше, ніж заробляєте
2. Контролюйте свій бюджет
3. Створіть резервний фонд
У кожній із книг, присвячених фінансовій грамотності, автори, як мантру, повторюють цю фразу – «заплатіть собі насамперед». Це означає, що, незалежно від того, наскільки низькі у вас зараз доходи, як багато потрібно віддавати боргів, ви зобов’язані знайти хоч якусь суму, аби щомісяця відкладати її в свій «резервний фонд».

4. Розставте пріоритети в боргах
5. Поставте собі цілі
7. Диверсифікуйте доходи
8. Не соромтеся попросити надбавки
9. Не соромтеся робити щось самостійно
10. Купуйте практичні речі
Крім того, завдяки належному рівню фінансової грамотності люди будуть приймати більш свідомі рішення про те, яким чином розпорядитися своїми родинними фінансами, як скористатися тими чи іншими можливостями, які надає фінансовий сектор. Все це, з одного боку, дасть можливість розвиватися банківській системі, небанківським установам, реальному сектору економіки, а з другого боку – це створюватиме можливості для зростання добробуту родин. Фінансова грамотність – прямий шлях до успіху і самодостатності!


UFPR no Facebook 1 Instagram
Вінницький фінансово-економічний університет
21037, м. Вінниця, вул Пирогова 71а
Тел.: (0432) 53-62-59, 53-36-80
E-mail: [email protected]


©2020 - Вінницький фінансово-економічний університет

_